Viděla valkýry
z dáli přišlé,
hotové k jízdě
do nových bojů;
se štítem Skuld,
ve zbroji Skögul,
Gunn, Hild, Göndul
a Geirskögul.

Völuspá 22

Hosté z Vanaheimu se v Asgardu rychle zabydleli. Vanové, kteří přece jenom více symbolizují plodnost, farmářství, bohatou úrodu a v neposlední řadě i sex, dodali architektům světa Ásům i něco z venkovské bezstarostnosti a radostí.

Njördův syn Freyr je krásný bůh, kterého v kráse dokáže porazit pouze Odinův syn Baldr. Jeho manželka se jmenuje Gerd. K Freyovi a Gerd se váže legenda, kdy Freyr, aby získal Gerd, pošle za ní svého služebníka Skirniho, který nakonec Gerd přesvědčí pomocí runové magie. Freyr je náčelníkem alfů z Ljosalfheimu. Dokonce sami Švédové od něj odvozují svůj původ, kdy prapředkové Švédů se jmenovali Ynglingové – podle Freyova jiného jména – Fro Ing. Freyr vlastní, stejně jako jiní bohové, magické předměty – loď Skidbladnir, která umí plout i mimo vodu a ve vzduchu, nepotřebuje vítr, je dostatečně veliká a když se nepoužívá, je možné ji přenášet v kapse. Druhý předmět je meč, který je schopen sám od sebe bojovat. Jako má Odin Sleipniho a Thor kozly, Freyr má zlatého kance jménem Gullinborsti.

Freyr byl sice krásný, ale Freyi se žádná jiná bohyně, obryně či žena nevyrovná v kráse. Freya, krásná náčelnice valkýr, bojovnice a šamanka vlastní kouzelný náhrdelník Brisingamen. Aby mohla cestovat po všech devíti světech, má plášť ze sokolího peří. Její vůz je tažen dvěma kočkami.

Freyina krása je vysokou hodnotou v rukách Ásů. Když měl obr postavit Vany zbořenou zeď kolem Asgardu, chtěl za to Freyu jako manželku. Když král obrů ukradl Thorovo kladivo, chtěl za něj Freyu.

Seidhr, kterému Freya naučila Ásy, je šamanská praktika, při které šaman upadne do tranzu a je schopen překročit hranice světů. Na oplátku se od Odina naučila runy a polovina padlých válečníků jde do její síně Folkvangu.

Den, těmto Vanům zasvěcený je pátek – Frey’s day/Freya’s day – Friday.

Freyr a Freya

You May Also Like